CotW blog: Hur är det att jobba på SEB?Mika Koskinen, Head of Private Banking


Jag började min karriär på Hankens institution för finansiell ekonomi, varefter jag hoppade till finansbranschen. På SEB har jag bland annat jobbat som en portföljförvaltare och ansvarat för SEBs globala värdepappersanalys. Senaste 2 åren har jag ansvarat för Private Banking i Finland.


Hur är det att jobba på SEB?

Jobbet på SEB är starkt ”peoples business” där interna och externa nätverk är väldigt viktiga. De interna nätverken är speciellt viktiga i det dagliga arbetet och samarbetet mellan olika avdelningar. På SEB har man möjligheten att jobba i en dynamisk miljö med flera möjligheter. Man kan till exempel välja mellan två karriärsspår enligt ens egna intressen: man kan utveckla sig till en specialist eller en chef.

En speciell prägel utgör också vår historia: vi är grundade år 1856 av familjen Wallenberg som fortfarande kontrollerar banken. Det skiljer oss från våra konkurrenter och syns i vår verksamhet. Idag kan SEB bland annat bäst beskrivas som en ledande skandinavisk investeringsbank.


Varför SEB?

1. Internationella arbetsmöjligheter

2. Snabba utvecklings och omväxlings möjligheter

3. Man är inne i brännpunkten av finskt och nordiskt affärsliv

4. SEB har ett starkt varumärke: SEB anställda är eftertraktade på arbetsmarknaden och SEB är en mycket eftertraktad arbetsgivareEmil Larma, Debt Capital Markets & Loan Origination


Jag började på SEB hösten 2016 i SEBs International Trainee program. Under trainee året får man en väldigt bred exponering för SEB som helhet, samtidigt som man knyter värdefulla kontakter med andra trainees och kollegor på SEBs olika kontor. Programmet är uppdelat i 3 delar; 1/3 går ut på det dagliga jobbet på kontoret i Helsingfors, vilket för mig gick ut på att jobba med Helsingfors CFO. 1/3 går ut på att träffas med de andra 20 trainees och lära sig om SEB som bank samt 5 veckor av business coaching sessioner. Sista 1/3 gick ut på att jobba och besöka andra avdelningar. En del av sista tredjedelen innebar att vara minst en månad utomlands på jobb. Jag tillbringade 3 veckor i Stockholm och 2 veckor i Singapore, vilket var extremt givande. Nu jobbar jag som analytiker på vår Debt Financing avdelning med lånrelaterade frågor till våra storkunder.


Hur är det att jobba på SEB?

Personligt tycker jag att kollegorna och allmänna stämningen på kontoret är det som gör jobbandet motiverande på SEB. Att ha en bra förman som ger utrymme för att utvecklas samt att ha roligt med kollegor är extremt viktigt för att orka på jobbet. Vidare, finns det bra möjligheter att flytta på sig inom kontoret i Helsingfors, men även till andra kontor. Ett konkret exempel på detta är att jag tillbringar den här hösten i vårt kontor i Stockholm. Jag jobbar med samma arbetsuppgifter och får samtidigt en bättre relation till alla kollegor i Stockholm, vilket är viktigt i långa loppet.

Jag skulle rekommendera SEB för personer som uppskattar en avslappnad men internationell arbetsmiljö med möjlighet att jobba utomlands och kontinuerligt vill utveckla sig själv.Greta Wallander, KYC specialist


Jag är femte (och förhoppningsvis sista) årets studerande på Hanken med Företagsledning och organisation som huvudämne. Jag började jobba på SEB hösten 2018 som KYC Specialist (Know Your Customer). Under våren 2019 var jag Local Intern inom Client Account Management och fr.o.m. sommaren har jag återgått till där jag började, som KYC Specialist.


Hur är det att jobba på SEB?

Jag stortrivs på SEB främst tack vare härliga kollegor! Atmosfären är öppen, positiv och professionell (men samtidigt avslappnad) och det är enkelt att fråga om hjälp då det behövs. Mina arbetsuppgifter har varit mångsidiga och jag har fått ansvar redan från början. SEB erbjuder goda möjligheter till kunskaps- och karriärsutveckling. Det finns alltid något nytt att lära sig, eftersom bankens produkt- och serviceerbjudande är så brett. Om man jobbar hårt får man även mera ansvar. SEB är en internationell bank, vilket betyder att vi dagligen samarbetar med kollegor utomlands. Dessutom är vårt eget team internationellt och arbetsspråket är engelska.


Varför SEB?

SEB är ett väldigt bra ställe att starta sin karriär på, ifall bankbranschen intresserar. Det finns olika Internship-program som ger möjlighet att lära sig mera om SEB och bankverksamhet i allmänhet samt bekanta sig närmare med olika avdelningar. Genom att själv vara aktiv kan man vidga sitt nätverk med proffs inom olika ämnen samt ha intressanta och lärorika konversationer. Ifall man inte ännu är säker på vilken avdelning som intresserar mest, så finns det goda möjligheter att prova på olika saker och samtidigt lära sig en hel. Sist men inte minst erbjuder SEB intressanta karriärmöjligheter både i Finland och globalt!

Vit_NU.png

© 2019 av Svenska handelshögskolans studentkår.

logo.png

Adress:

Sanduddsgatan 7A 2 vån

00100 Helsingfors